Pulpety z mięsa indyka w sosie koperkowym - przepis

Pulpety z mięsa indyka w sosie koperkowym - przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pulpeciki z indyczego mięsa mielonego w sosie koperkowym są bardzo lekkostrawne

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pulpety z mielonego mięsa indyka w sosie koperkowym to danie, które polubią dzieci, ale nie tylko. Warto nauczyć się je przygotowywać, bo mięso z indyka to jedno z najzdrowszych mięs. Można je przyrządzać na wiele sposobów.

Składniki

  • pół kg mielonego mięsa z indyka

  • jedno jajko

  • pół szklanki bułki tartej

  • kostka rosołowa

  • pół litra wody

  • 2 łyżki śmietany

  • 1 łyżka mąki

  • posiekany koperek

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do zmielonego mięsa dodać całe jajko i bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszać.

  • W niewielkim garnku zagotować pół litra wody. Do gotującej się wody wrzucić kostkę rosołową i mieszać, by się dobrze rozpuściła.

  • Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formować niewielkie kulki z mięsnej masy i wrzucać je bezpośrednio do gotującego się wywaru. Całość gotować na niedużym ogniu około 20 minut.

  • Śmietanę rozmieszać z mąką i zaprawić nią wywar. Zagotować. Na koniec dodać posiekany koperek. Jeśli potrzeba - doprawić sos solą i pieprzem.

Ocena: 2,5