Pulpety cielęce z kaszą manną

Pulpety cielęce z kaszą manną

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pulpety cielęce najlepiej smakują w sosie pieczarkowym

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Tradycyjne pulpety cielęce można przygotować nieco inaczej, na przykład dodając do zmielonego mięsa kaszę mannę. Klopsy będą wtedy treściwsze i jeszcze smaczniejsze. Spróbuj!

Składniki

  • 60-70 g surowej mielonej cielęciny

  • pół marchewki

  • pół pietruszki

  • różyczka brokuła

  • pół łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub koperku

  • 2 małe łyżeczki kaszki manny

  • pół surowego żółtka

  • 150-160 ml wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obrane i pokrojone w kostkę lub starte na tarce warzywa ugotuj do miękkości z odrobiną oliwy z oliwek.

  • Do zmielonej cielęciny dodaj pół surowego żółtka. Dosyp do masy dwie łyżeczki kaszy manny i pół łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub koperku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i uformuj małe kuleczki.

  • Pulpety gotuj około 30 minut. Podawaj z warzywami, polane sosem np. pieczarkowym.

Ocena: 2,5