Przysmak kowala - prosty przepis na obiad

Przysmak kowala - prosty przepis na obiad

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Ziemniaki z mięsem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Boczek z jajkiem sadzonym i ziemniakami - danie kaloryczne, ale jakie pyszne! Jeśli lubisz proste, sycące posiłki, polecamy przepis na przysmak kowala, tradycyjne danie kuchni polskiej, które doskonale sprawdzi się jako codzienny obiad. Idealnym dopełnieniem takiej potrawy z boczkiem będzie kubek kwaśnego mleka.

Składniki

  • 4 jajka

  • 25 dag boczku wędzonego

  • 1 kg młodych ziemniaków

  • 2 kalafiory

  • 15 dag masła

  • 1 łyżka bułki tartej

  • Świeży koperek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyj dokładnie kalafiory. Pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem mleka. Dzięki temu pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania.

  • Obierz ziemniaki i gotuj w lekko osolonej wodzie, aż do momentu, kiedy będą miękkie.

  • Boczek pokrój w plastry (ok. 1 cm) i smaż je na rozgrzanej patelni.

  • Na tłuszczu, który pozostał po wytopionym boczku usmaż jaja. Przypraw solą i pieprzem.

  • Tak przygotowane składniki podajemy na jednym talerzu. Kalafior można udekorować podsmażoną wcześniej na maśle bułką tartą, a całość posypać koperkiem. Idealnym dopełnieniem takiego obiadu będzie kubek kwaśnego mleka.

Ocena: 0