Przepiórki z kolendrą: przepis na wykwintny drób

Przepiórki z kolendrą: przepis na wykwintny drób

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Delikatne przepiórki z dodatkiem ziół to idealne danie na uroczysty obiad

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Delikatne mięso przepiórek jest smaczne i zdrowe. Właściwie przyrządzone przepiórki zmieniają się w bardzo wykwintne danie - idealne na uroczysty posiłek.

Składniki

  • 4 przepiórki

  • 200 g słoniny

  • łyżeczka mielonych ziaren kolendry

  • łyżeczka mielonych jagód jałowca

  • 4 ząbki czosnku

  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przepiórki umyć, wyczyścić i osuszyć.

  • Z przypraw zrobić papkę i natrzeć nią mięso od wewnątrz i zewnątrz.

  • Słoninę pokroić na plastry i owinąć nią ciasno przepiórki i obwiązać nitką. Pozostawić na jakieś 30 minut.

  • Do brytfanki dać troszeczkę smalcu i ułożyć przepiórki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec do zrumienienia około pół godziny.

  • Serwować z pieczonymi ziemniakami.

Ocena: 0