Przepiórki nadziewane jabłkami

Przepiórki nadziewane jabłkami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pieczone przepiórki to prawdziwy przysmak idealny na niedzielny lub

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepiórki po latach przerwy coraz częściej znowu goszczą na polskich stołach. Warto je jeść, bo mają zdrowe, chude i bogate w białko mięso. Są też bardzo smaczne - sprawdźcie naszą propozycję - przepiórki z jabłkami.

Składniki

  • 4 przepiórki

  • 2 jabłka

  •  łyżka rodzynek

  • pół łyżki majeranku

  • 4 plastry boczku

  •  3 łyżki miodu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oczyszczone przepiórki wrzucić do garnka z osoloną wodą i gotować przez 5 minut. Wyjąć z wody i odsączyć.

  • Przygotować farsz. Na tarce zetrzeć jabłka, dodać rodzynki, majeranek i dokładnie wymieszać.

  • Boczek pokroić na plastry. Na aluminiowej foli położyć po jednej przepiórce, wypełnić farszem i posolić (uwaga na sól, boczek może być już słony). Przepiórki przykryć plastrami wędzonego boczku.

  • Zawinięte w folię przepiórki piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 20 minut. Po tym czasie lekko otworzyć folię, polać przepiórki miodem i piec dalej, aż się zarumienią.

  • Gotowe podawać. Można je udekorować plastrami pomarańczy i goździkami.

Ocena: 0