Potrawka mięsno-drobiowa z sosem myśliwskim

Potrawka mięsno-drobiowa z sosem myśliwskim

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Potrawka mięsno-drobiowa na zimno to rodzaj grubo siekanego pasztetu

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Potrawka mięsno-drobiowa ze smacznym sosem myśliwskim to idealny przepis na obiad. W daniu zostały połączone najdelikatniejsze mięsa - kurczak, cielęcina i królik. Całość dopełnia aksamitny sos z dodatkiem wonnego estragonu. Podajemy sposób przygotowania. 

Składniki

  • Kurczak cały

  • 200 g cielęciny

  • 0,5 kg mięsa z królika

  • 100 g szynka

  • 0,5 kg kości cielęcych

  • Tymianek

  • Owoce żurawiny

  • Sól

  • Pieprz czarny

  • 5 łyżek octu winnego

  • 3 łyżki octu

  • 2 cebule szalotki

  • 1 żółtko

  • 2 łyżki odtłuszczonego serka homogenizowanego

  • Gałązka estragonu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso (szynkę, kurczaka, królika i cielęcinę) pokroić na kawałki. Wymieszać i włożyć do kamionki. Lekko posolić, dodać pieprz, tymianek, listek laurowy i kilka owoców żurawiny.

  • Wymieszać i zalać wszystko mieszanką wody z octem winnym (2 objętości wody na 1 objętość octu). Następnie dodać kości cielęce, żeby uzyskać uzyskać dobrą żelatynę.

  • Przykryć kamionkę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 3 godziny.

  • Podawać na zimno z sosem myśliwskim.

  • Sos myśliwski: 3 łyżki octu połączyć z 2 stołowymi łyżkami wody, dodać 2 posiekane szalotki i gotować pod przykryciem mniej więcej przez 10 minut. Zdjąć pokrywkę i odparowywać przez 5 minut. Następnie zdjąć z ognia i dodać 1 roztrzepane żółtko oraz 2 łyżki stołowe białego serka. Posolić i dodać pieprzy. Dodać gałązkę posiekanego estragonu. Podgrzać na parze stawiając jedno naczynie na drugim, aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji sosu. 

Ocena: 0