Polędwiczki z kurczaka smażone na chrupko: lepsze niż stripsy z KFC

Polędwiczki z kurczaka smażone na chrupko: lepsze niż stripsy z KFC

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne polędwiczki drobiowe sprawdzą się również w roli przekąski imprezowej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Polędwiczki z kurczaka smażone na chrupko to łatwy przepis na świetny obiad lub pyszną przekąskę imprezową. Chrupiąca panierka i soczyste wnętrze drobiowego filetu smakują wszystkim. Przepis jest tak prosty, że każdy może zrobić sobie w domu polędwiczki lepsze niż słynne stripsy z KFC. 

Składniki

  • 1 kg polędwiczek z kurczaka

  • 1 szklanka mleka

  • 1 jajko

  • 1 czubata łyżka mąki pszennej

  • 2 łyżeczki czosnku w proszku

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 3 szklanki płatków kukurydzianych

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z mleka, jajka, mąki oraz przypraw przygotować ciasto o konsystencji gęstej śmietany. 

  • Polędwiczki przeciąć wzdłuż na pół. Paski polędwiczek zanurzyć w cieście i wstawić na 1 godzinę do lodówki. 

  • Panierować w pokruszonych płatkach kukurydzianych.

  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron.

  • Podawać z keczupem lub sosem czosnkowym.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,9