Polędwica z jelenia z grilla: przepis

2021-03-29
Polędwica z jelenia z grilla: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Polędwica z jelenia wybornie smakuje przygotowana na grillu
łatwy
25 min
4

Mięso z jelenia jest zdrowe i bardzo smaczne, a szczególnie szlachetnym kawałkiem jest polędwica. Warto ja przygotować tak, by jak najbardziej zachować jej smak - dobry do tego jest grill.

SKŁADNIKI

  • 1 kg polędwicy z jelenia
  • gałązka rozmarynu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżeczka jagód jałowca
  • oliwa
  • sól morska gruboziarnista
  • pieprz młotkowany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyj, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w plastry grubości ok. 2 cm.
  • Czosnek posiekaj, wrzuć do moździerza, dodaj listki rozmarynu, jałowiec oraz oliwę i utrzyj.
  • Tak przygotowaną bejcą natrzyj mięso.
  • Rozgrzej patelnię grillową i smaż mięso po 2, 3 plastry jednocześnie.
  • Zalecam smażyć je dość krótko – ok. 2 minut z każdej strony, aby polędwica pozostała krucha i soczysta.
  • Podawaj ją z pieczonymi ziemniakami i rydzami (mogą być mrożone) smażonymi na maśle.