Polędwica wieprzowa w marynacie pomarańczowej [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Polędwica wieprzowa w marynacie pomarańczowej [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Polędwica wieprzowa - podobnie jak wiele innych gatunków mięsa - dobrze smakuje z dodatkiem owoców

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Soczysta wieprzowina, której smak wzbogacimy marynatą z masła orzechowego, chili, musztardy i pomarańczy, jest bardzo wyrafinowanym daniem.

Składniki

  • 45 dag polędwicy wieprzowej (bez tłuszczu)

  • • 1/4szklanki soku pomarańczowego

  • • 1/3 szklanki niskosłodzonego dżemu pomarańczowego

  • • 2 łyżki masła orzechowego

  • • łyżka musztardy Dijon

  • • łyżeczka mielonego kminku

  • • łyżeczka oliwy z oliwek

  • • 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej

  • • 1/4 łyżeczki chili

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zmiksuj wszystkie składniki marynaty na gładką masę. Wlej do płytkiego naczynia. Wieprzowinę zanurz w masie. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmij polędwicę z marynaty – masy nie wylewaj!

  • Połóż polędwicę na wyłożonej folią aluminiową blasze. Piecz po ok. 10 minut z każdej strony.

  • Pokrój wieprzowinę na cienkie plastry.

  • Mięso można podawać polane ciepłą marynatą.

Na bazie marynaty można też przygotować sos:

Do marynaty należy wlać 1/2 szklanki  bulionu, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w 2 łyżkach zimnej wody. Zagotować na wolnym ogniu.

Ocena: 0