Polędwica Wellington - na uroczysty obiad

Polędwica Wellington - na uroczysty obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Polędwica Wellington - na uroczysty obiad

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 75 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Polędwica Wellington to klasyczne danie kuchni brytyjskiej. Podaje się ją podczas uroczystych obiadów, w czasie świąt i w eleganckich restauracjach. Zobacz jak zrobić w domu polędwicę na sposób angielski.

Składniki

  • 500 g polędwicy wołowej w warkoczu
  • 6-8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 200 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Polędwicę oczyścić z błon, związać bawełnianą nicią, by miała regularny kształt, na mocno rozgrzanym oleju obsmażyć po minucie z każdej strony. Zdjąć z patelni, oprószyć solą i pieprzem. Ostudzić, zdjąć nici. Posmarować musztardą z każdej strony.

  • Plastry szynki ułożyć na folii spożywczej, na plastrach położyć obsmażoną polędwicę i ściśle zawinąć. Schłodzić w lodówce.

  • Ciasto francuskie rozwałkować na cienki plaster i posmarować żółtkami. Schłodzoną polędwicę z szynką zawinąć w ciasto i znów włożyć do lodówki.

  • Przed włożeniem do piekarnika posmarować masłem, piec w 190oC przez 15 min. tak, aby polędwica była średnio wysmażona. Po upieczeniu pokroić w grube plastry.