Polędwica w winie, na płatach lasagne z pesto - przepis

2021-03-29
materiały prasowe Index Food
Polędwica w winie, na płatach lasagne z pesto - przepis
Autor: materiały prasowe Index Food Polędwica to szlachetny kawałek mięsa - idealny na uroczysty posiłek
łatwy
45 min
4

Polędwica w winie to propozycja na wykwintną kolację w gronie najbliższych. To danie, choć wyszukane, nie jest wcale trudne do przyrządzenia. Wypróbuj  nasz przepis!

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg polędwicy
  • 2 szklanki wina wytrawnego czerwonego
  • 1/3 op. makaronu lasagne, np. Arrighi
  • 1 słoiczek pesto z pomidorów, np. Ponti
  • 2 łyżki oliwy czosnkowej, np. Olitalia
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu świeżego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 300 g fasolki szparagowej
  • sałata

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso oczyść z błonek i tłuszczu. Przełóż do miski, dodaj rozmaryn i wlej wino. Mięso powinno być winem przykryte. Tak przygotowaną polędwicę odstaw na 1 godzinę.
  • Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę.
  • Rozgrzej oliwę, dodaj cebulę z czosnkiem i smaż chwilkę, ok. 30 sekund. Mięso osącz z wina i obsmaż ze wszystkich stron.
  • Przelej na patelnię wino wraz z rozmarynem. Duś mięso, często obracając do odparowania wina. Powinno go zostać ok 6 łyżek. Dodaj masło, wyłącz ogień, masło połącz z sosem. Dopraw solą i pieprzem.
  • W międzyczasie ugotuj makaron i fasolkę al dente.
  •  Mięso podawaj na fasolce i makaronie, pokrojone w plastry, polane pesto. Do tego przygotuj lekką sałatę skropioną oliwą czosnkową, cytryną i solą.
materiały prasowe Index Food