Piersi kurczaka z fasolką szparagową z piekarnika

Piersi kurczaka z fasolką szparagową z piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczysta pierś kurczaka i jędrna fasolka szparagowa - duet doskonały

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Piersi kurczaka z fasolką szparagową z piekarnika to doskonały pomysł na obiad z jednej blachy. Któż z nas nie lubi pieczonej piersi kurczaka? Soczysty, dobrze wypieczony filet drobiowy i chrupka fasolka to zestaw, który znajdzie wielu ochotników. 

Składniki

  • 2 podwójne piersi z kurczaka

  • 800 g fasolki szparagowej

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 łyżka sosu sojowego lub przyprawy do zup w płynie

  • 1 łyżka pociętych liści bazylii

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

  • 1 cytryna

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pierś kurczaka przedzielić na pół. Posmarować oliwą, sosem sojowym i oprószyć granulowanym czosnkiem. Odstawić do lodówki.

  • Fasolkę szparagową przebrać, obciąć szypułki, ugotować na pół twardo w osolonym wrzątku. Od zagotowania gotować około 3-5 minut.

  • Cytrynę pokroić na plasterki. 

  • W brytfannie ułożyć fasolkę, spryskać oliwą, ułożyć piersi kurczaka, na wierzchu poukładać plasterki cytryny.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać przez 35-40 minut.

  • Podawać posypane posiekaną bazylią. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4