Pierś kurczaka zapiekana z ziemniakami, pomidorem i tartym serem: przepis na kurczaka „pod szubą”

Pierś kurczaka zapiekana z ziemniakami, pomidorem i tartym serem: przepis na kurczaka „pod szubą”

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pierś kurczak „pod szubą” - do zakochania jeden kęs

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierś kurczaka zapiekana z ziemniakami, pomidorem i tartym serem to pyszny pomysł na soczysty filet drobiowy. Ten przepis na kurczaka „pod szubą” pokocha cała wasza rodzina. 

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka

  • 2 pomidory

  • 2 ziemniaki

  • 1 cebula

  • 100 żółtego sera startego

  • 4 łyżki majonezu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Każdą pierś kurczaka przekroić wzdłuż na 2 części. Lekko zbić tłuczkiem do mięsa, aby wyrównać grubość. Powinniśmy otrzymać 4 kotlety o grubości 1 cm.

  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pomidory pokroić na cienkie plasterki, cebulę na talarki.

  • Piersi kurczaka położyć na blasze posmarowanej olejem, na piersiach ułożyć po porcji startych ziemniaków, na nich plasterki pomidora, następnie talarki cebuli.

  • Wierzch posmarować majonezem, po 1 łyżce na 1 filet. Posypać tartym serem.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 30-35 minut.

  • Podawać gorące z sałatką ze świeżych warzyw.

 

Na zaostrzenie apetytu przed obiadem warto podać kieliszek czegoś smakowitego. Przepisy na znakomite aperitify znajdziesz tutaj

 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,6