Pierś indycza faszerowana buraczkami w orzechowej panierce

Pierś indycza faszerowana buraczkami w orzechowej panierce

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pierś indycza faszerowana buraczkami smakuje wyśmienicie.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Pierś z indyka i buraczki, to świetne zestawienie smakowe. Roladki indycze wypełnione pysznym buraczanym musem i wykończone orzechową panierką to pyszny obiad, który robi wrażenie - wygląda świetnie, a smakuje jeszcze lepiej.

Składniki

  • 1 kg piersi indyczej

  • 150 g posiekanych orzechów włoskich

  • 3 nieduże buraki

  • 200 g ziemniaków

  • 2 jajka

  • 5 łyżek mąki

  • pieprz i sól

  • tymianek

  • oregano

  • sok z cytryny

  • cukier

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Buraki umyć i ugotować, gdy będą miękki e przelać zimną wodą, obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki na puree.

  • Mus buraczany odsączyć na sicie z nadmiaru wody i doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny.

  • Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z burakami.

  • Mięso pokroić w plastry, rozbić, natrzeć solą, pieprzem, oregano i tymiankiem.

  • Każdy plaster posmarować puree i ciasno zwinąć. Panierować w jajku, mące i siekanych orzechach.

  • Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5