Pieczeń rzymska z liśćmi młodej pokrzywy

Pieczeń rzymska z liśćmi młodej pokrzywy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczeń rzymska z liśćmi młodej pokrzywy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczeń rzymska z liśćmi młodej pokrzywy, to potrawa sezonowa. Liście pokrzywy zbieramy w kwietniu i w maju, zanim roślina zdąży zakwitnąć. Liście pokrzywy można podsuszyć. Jeśli sezon na pokrzywę się skończy, możemy wykorzystać ten przepis zamieniając liście pokrzywy na liście jarmużu lub szpinaku.

Składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

  • 2 szklanki młodych pokrzyw

  • cebula

  • 2–3 ząbki czosnku

  • 2 kajzerki

  • szklanka mleka

  • jajko

  • po szczypcie majeranku i cząbru

  • po łyżce szczypiorku, natki pietruszki, bluszczyku kurdybanku

  • olej

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sparzone pokrzywy posiekaj, cebulę i czosnek rozdrobnij, wymieszaj z mięsem.

  • Dodaj namoczone w mleku i odciśnięte bułki, jajko, przyprawy i zieleninę. Wymieszaj. Włóż do wysmarowanej olejem brytfanny. Piecz ok. godziny w temp. 180°C.