Pieczeń na Wielkanoc - przepis Ewy Wachowicz

Pieczeń na Wielkanoc - przepis Ewy Wachowicz

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Przepis na pieczeń wielkanocną wypróbuj na Wielkanoc

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 130 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wypróbuj pieczeń w czerwonym winie według przepisu Ewy Wachowicz. Kluczem do idealnego smaku jest marynata z ziarnami jałowca, czosnkiem i goździkami. Pieczone mięso smakuje z nią wyśmienicie!

Składniki

  • 2 kg mięsa na pieczeń wg uznania, może być karkówka, wołowina
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • Suszone oliwki
  • Marynata: 1 łyżeczka ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przyprawy na marynatę mielimy w młynku, oprócz soli i czosnku.

  • Rozgrzewamy patelnię, wsypujemy na nią sól i przyprawy i chwilkę prażymy, aby wydobyć aromat. Na koniec, gdy zgasimy ogień, dodajemy wyciśnięty czosnek i mieszamy.

  • Mięso myjemy, osuszamy, szpikujemy śliwkami według uznania. Nacieramy przyprawami. Wkładamy na noc do lodówki.

  • Następnie mięso obsmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni i przekładamy do rondla.

  • Na patelnie wlewamy wino, chwilkę podgrzewamy po czym przelewamy na mięso. Mięso wstawiamy do piekarnika na ok, 2 godziny w temperaturze 200 stopni C. Warto co 15 minut mięso polewać wytworzonym sosem, będzie bardziej soczyste.