Penne z ziołami włoskimi i parmezanem: przepis na danie na ciepło

Penne z ziołami włoskimi i parmezanem: przepis na danie na ciepło

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Makaron penne doskonale komponuje się z serem, boczkiem i ziołami

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Penne z ziołami włoskimi i parmezanem przygotowywane przez szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy – Roberta Muzyczkę, to doskonałe danie na domówkę. Pomysł dla osób, które chcą podjąć gości ciepłym daniem, a nie chcą spędzić w kuchni zbyt wiele czasu.

Składniki

  • makaron penne 500 g

  • boczek wędzony parzony 200 g

  • cebula średnia 3 szt.

  • pomidory bez skórki  3 szt.

  • czosnek 3 ząbki

  • olej  2 łyżki

  • zioła włoskie

  • pieprz czarny grubo mielony Kotányi

  • sól morska jodowana Kotányi

  • śmietanka słodka  200 ml

  • mleko 150 ml

  • ser parmezan 50 g

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Na oleju podsmażyć pokrojony w paseczki boczek, dodać pokrojoną w piórka cebulę i lekko zrumienić.

  • Dodać pomidory bez skórki pokrojone w grubą kostkę, czosnek pokrojony w cienkie plasterki, doprawić całość solą, pieprzem i sporą ilością ziół włoskich. Poddusić ok. 2 minuty.

  • Dodać słodką śmietankę, mleko, ugotowany makaron i zagotować.

  • Gotową potrawę wyłożyć na talerz i posypać zestruganym lub tartym na grubym oczku parmezanem.

Ocena: 2