Pęczotto z kurczakiem i brokułami

2021-03-29
Pęczotto z kurczakiem i brokułami
Autor: Shutterstock Dla bardziej wyrazistego smaku można dodać nieco cytryny
łatwy
30 min
4

Pęczotto z kurczakiem i brokułami to pyszne danie ze zdrowej kaszy, mięsa i warzyw. Właściwie to rodzaj sałatki na gorąco. Pożywne i świeże w smaku dania na rodzinny posiłek.


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 100 g kaszy jęczmiennej, np. pęczku, czyli 1 torebka
  • 300 g piersi kurczaka
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 50 ml wina
  • 150 ml bulionu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka pokroić na kęsy. Brokuła podzielić na różyczki, a łodygi pokroić na kawałki. 
  • Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać suchą kaszę (bez torebki) i smażyć 1-3 minuty. 
  • Dodać pokrojoną w piórka cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
  • Dodać 2 łyżki oleju i pokrojoną na kęsy pierś kurczaka, smażyć do zrumienienia.
  • Dodać brokuła podzielonego na różyczki i pokrojone łodygi, smażyć 1-3 minuty. Wlać wino i odparować go do 1/3 objętości.
  • Wlać bulion, przyprawić i doprowadzić do wrzenia, gotować aż kasza spęcznieje.