Patisony faszerowane papryką i mięsem: prosty przepis

Patisony faszerowane papryką i mięsem: prosty przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kosmiczny kształt patisonów skrywa wyborny smak. 

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Patisony faszerowane papryką i mięsem to prosty przepis na urozmaicenie diety waszej i waszej rodziny. Danie dostarcza jednej z pięciu zalecanych porcji warzyw. Zawiera również mięso. Patisony faszerowane świetnie smakują, nadają się na rodzinny obiad, albo kolację. Ładnie podane uświetnią każde letnie przyjęcie. 

Składniki

  • 4 średnie patisony

  • 25 dag mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego

  • 3 papryki, po jednej w każdym kolorze: czerwona, żółta, zielona

  • 2-3 mięsiste pomidory pozbawione skórek lub 1 puszka pomidorów "pelati" we własnym soku

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1 łyżeczka suszonej czubricy

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 2 łyżki oleju

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Odciąć wierzchy patisonów na wysokości 3/4 warzywa, odłożyć na bok. Środki wydrążyć i posiekać. Wnętrze każdego patisona lekko posolić i odstawić. 

  • Mielone mięso zrumienić na gorącym oleju, dodać cebulę i czosnek, smażyć 2-3 minuty.

  • Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, smażyć 3-4 minuty.  Następnie dodać pokrojone środki bakłażanów, posiekane pomidory bez skórek oraz zioła, smażyć jeszcze 1-2 minuty. Doprawić do smaku solą, ewentualnie pieprzem. 

  • Patisony osuszyć, nadziać, nakryć czapeczkami, ułożyć w naczyniu do zapiekania lub na blasze, wstawić do gorącego piekarnika. Piec 20-25 minut w temperaturze 180°C.

  • Wyjąć, podawać z gotowanym ryżem i lampką białego wina.