Pałki z kurczaka z sosem hydari - przepis na obiad w stylu tureckim

2021-03-29
Pałki z kurczaka z sosem hydari - przepis na obiad w stylu tureckim
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Hydari to turecki sos, który oryginalnie podaje się jako przystawkę. Można używać go zarówno do mięs jak i świeżych warzyw. Spróbuj poczuć smak tureckiej kuchni w swoim domu i przygotuj pałki z kurczaka z tureckim sosem hydari. Podajemy sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • 8 pałek kurczaka
  • sok wyciśnięty z jednej limonki
  • skórka starta z jednej limonki
  • pieprz ziołowy do smaku
  • szczypta cukru
  • ząbek czosnku
  • 1 cm startego imbiru
  • 3 łyżki oliwy
  •  
  • SOS:
  • 250 ml jogurtu typu greckiego
  • łyżka słonego białego serka np. topionego
  • 2 ząbki czosnku
  • listki świeżej mięty
  • koperek
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyć.
  • Z pozostałych składników przygotować marynatę, dokładnie posmarować nią mięso i wstawić do lodówki na kilka godzin.  
  • Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. W tym czasie można przygotować sos.
  • Czosnek wycisnąć przez praskę, zasypać go sola i pozostawić na 5 minut.
  • Miętę i koperek drobno posiekać.
  • Wszystkie składniki połączyć ze sobą w miseczce i wstawić do lodówki. Sos podawać schłodzony, położony obok mięsa.