Pałki z kurczaka w miodzie
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Lada moment zacznie się sezon grillowy. Dlatego warto już przygotować sobie nowe smaczne przepisy na dania z grilla. Polecamy lepiące i słodkie pałki z kurczaka marynowane w miodzie, sosie sojowym i koncentracie pomidorowym.
SKŁADNIKI
- pałki z kurczaka (podudzia)
- łyżka miodu
- łyżka oliwy
- dwie łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka musztardy Dijon
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka myjemy i osuszamy. Na każdym podudziu robimy ukośne nacięcia.
- Składniki na marynatę mieszamy, następnie smarujemy nią każdy kawałek kurczaka.
- Czekamy 30 min i wstawiamy pałki do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, kurczaka układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok 35 min.
- W trakcie pieczenia kurczaka należy odwracać na drugą stronę.
- Pałki tak samo można przyrządzić na grillu, tyle że pieczemy je nieco krócej, ok. 25-30 min, osmarowując marynatą.