Paczuszki indycze gotowane na parze: oryginalny przepis

2021-03-29
Paczuszki indycze gotowane na parze: oryginalny przepis
Autor: thinkstockphotos.com Delikatne kawałki indyka zawinięte w liście kapusty pekińskiej  można dodatkowo owinąć paskami naleśników lub tortilli i przewiązać szczypiorkiem
średni
35 min
4

Paczuszki indycze gotowane na parze - do przygotowania potrawy wykorzystaj koszyk bambusowy – komplet to 2 sita (można gotować 2 potrawy jednocześnie) i pokrywka o średnicy 20 cm (ok. 50 zł).

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg piersi indyka
  • łyżka sosu sojowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki sezamu
  • 6 liści kapusty pekińskiej
  • 3 naleśniki (np. ryżowe) lub tortille (wraps)
  • kilka źdźbeł szczypioru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso podziel na niewielkie kawałki.
  • Sok z cytryny wymieszaj z sosem sojowym, olejem, solą i pieprzem. Do tej marynaty włóż mięso, wstaw na 12 godzin do lodówki.
  • Liście kapusty i szczypior sparz.
  • Kawałki mięsa obtocz w sezamie, ułóż na liściach kapusty, zawiń.
  • Naleśniki lub tortille pokrój w paski, owiń w nie przygotowane porcje,  zwiąż szczypiorem.
  • Sito wyłóż liśćmi kapusty, połóż paczuszki, gotuj 20–25 minut.