Musaka z bakłażanem według Magdy Gessler

Musaka z bakłażanem według Magdy Gessler

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Musaka z bakłażanem to pyszne danie kuchni greckiej. Bakłażany zapieczone z mięsnym sosem pomidorowym sycą na długo. Przepis według Magdy Gessler tylko nieznacznie odbiega od greckiego pierwowzoru. Ale kulinarna celebrytka nie byłaby sobą, gdyby nie dodała coś od siebie. Proste i pyszne danie dla każdego, czyli grecka musaka z bakłażanem. 

Składniki

  • 600 g mielonego mięso indyka

  • 600 g krojonych pomidorów z puszki

  • 6 ząbków czosnku

  • 2 cebule

  • 4 bakłażany

  • 3 łyżki olej

  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej

  • 100 ml czerwonego wina

  • 200 g żółty ser

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pokroić bakłażany w plasterki. Posolić i odstawić na 30 minut. W ten sposób pozbawiamy bakłażany nadmiaru wody. Plastry osuszyć papierowym ręcznikiem.

  • Rozgrzać olej na dużej patelni, wrzucić posiekaną cebulę z czosnkiem i smażyć 3-4 minuty, aż się zeszkli.

  • Dodać mielone mięso i smażyć mieszając drewnianą łyżką 5 minut. Dodać pomidory, zioła, natkę pietruszki, wlać wino i wymieszać. Dusić 10 minut.

  • Nagrzać piekarnik do 180 C.

  • Nasmarować tłuszczem głębokie, żaroodporne naczynie. Ułożyć na dnie warstwę bakłażanów, potem warstwę sosu mięsnego, potem znowu bakłażany i sos i na wierzch jeszcze raz bakłażany.

  • Posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika na 40 minut, aż musaka ładnie się przyrumieni.

  •  

Ocena: 3