Mięsny keks z puree ziemniaczanym: przepis na pieczeń rzymską z ziemniakami 2w1

Mięsny keks z puree ziemniaczanym: przepis na pieczeń rzymską z ziemniakami 2w1

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Klops z zielonym groszkiem i zapieczone puree ziemniaczane to marzenie koperkowe każdego smakosza

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mięsny keks z puree ziemniaczanym to efektowny sposób na popularnego klopsa z ziemniakami. Pieczeń rzymska z mielonego mięsa zawsze cieszy się powodzeniem, dlaczego więc nie upiec jej razem z puree z ziemniaków? Jesteśmy za, a nawet przeciw - jak mawiał klasyk. 

Składniki

  • 750 g ziemniaków

  • 50 g masła

  • 100 ml mleka

  • 100 g tartego sera żółtego

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego

  • 1 cebula

  • 1 łyżka oleju

  • 1 jajko

  • 3 łyżki tartej bułki

  • 3 łyżki mleka

  • 1 puszka zielonego groszku

  • sól i pieprz do smaku

  • masło i tarta bułka do przygotowania formy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, przecisnąć przez praskę lub dobrze utłuc. Dodać masło i mleko, wymieszać na jednorodne puree. Dodać tarty ser i wymieszać. 

  • Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce oleju. Zielony groszek odcedzić. 

  • Do mięsa dodać uduszoną cebulę, jajko, tartą bułkę i mleko. Przyprawić solą (jeśli mięso nie było solone przez producenta, patrz etykieta) i pieprzem. Wymieszać na jednorodną masę. Dodać zielony groszek i delikatnie wmieszać go. 

  • Formę keksówkę posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wyłożyć na dno masę mięsną. Następnie puree ziemniaczane. Wierzch wygładzić i ozdobić równoległymi rowkami wykonanymi widelcem.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 45 minut z funkcją dolnego grzania. 

  • Podawać z sosem pieczeniowym lub koperkowym. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3