Mięsny keks z puree ziemniaczanym: przepis na pieczeń rzymską z ziemniakami 2w1

2021-03-29
Mięsny keks z puree ziemniaczanym
Autor: Shutterstock Klops z zielonym groszkiem i zapieczone puree ziemniaczane to marzenie koperkowe każdego smakosza
łatwy
45 min
4

Mięsny keks z puree ziemniaczanym to efektowny sposób na popularnego klopsa z ziemniakami. Pieczeń rzymska z mielonego mięsa zawsze cieszy się powodzeniem, dlaczego więc nie upiec jej razem z puree z ziemniaków? Jesteśmy za, a nawet przeciw - jak mawiał klasyk. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 750 g ziemniaków
  • 50 g masła
  • 100 ml mleka
  • 100 g tartego sera żółtego
  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki mleka
  • 1 puszka zielonego groszku
  • sól i pieprz do smaku
  • masło i tarta bułka do przygotowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, przecisnąć przez praskę lub dobrze utłuc. Dodać masło i mleko, wymieszać na jednorodne puree. Dodać tarty ser i wymieszać. 
  • Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce oleju. Zielony groszek odcedzić. 
  • Do mięsa dodać uduszoną cebulę, jajko, tartą bułkę i mleko. Przyprawić solą (jeśli mięso nie było solone przez producenta, patrz etykieta) i pieprzem. Wymieszać na jednorodną masę. Dodać zielony groszek i delikatnie wmieszać go. 
  • Formę keksówkę posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wyłożyć na dno masę mięsną. Następnie puree ziemniaczane. Wierzch wygładzić i ozdobić równoległymi rowkami wykonanymi widelcem.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 45 minut z funkcją dolnego grzania. 
  • Podawać z sosem pieczeniowym lub koperkowym.