Mięsne klopsiki po grecku - pyszne i aromatyczne

Mięsne klopsiki po grecku - pyszne i aromatyczne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mięsne klopsiki po grecku znakomicie smakują podane ze świeżym pieczywem i sałatką z pomidorów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Soczyste klopsiki w niezwykle aromatycznym sosie w greckim stylu - to znakomity pomysł na codzienny obiad. Nie wymagają dużo pracy, a są tak smaczne, że znikają w mig z talerza. Podpowiadamy jak zrobić, mięsne klopsy po grecku.

Składniki

  • 1 czerstwa bułka

  • 1 cebula

  • 0,5 kg mięsa mielonego

  • 1 jajko

  • sól i pieprz

  • 1 łyżeczka oregano

  • 2 łyżki pestek słonecznika

  • 4 łyżki oliwy

  • 2 ogórki

  • pęczek dymki

  • 100 g owczego sera

  • 2 ząbki czosnku

  • 0,5 l kefiru

  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bułkę namoczyć. Cebulę obrać i posiekać, wymieszać z mięsem, odciśniętą bułką i jajkiem, doprawić solą, pieprzem i oregano.

  • Uformować klopsy i zrumienić na oliwie. Zdjąć z patelni.

  • Ogórki umyć i pokroić w kostkę, dymkę posiekać w krążki, zeszklić razem na tłuszczu ze smażenia klopsów.

  • Dodać pokruszony ser, roztarty czosnek i kefir i gotować przez kilka minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny i dodać uprażone pestki słonecznika.

  • Klopsiki podawać polane sosem.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0