Makaron z klopsikami - sprawdzony przepis

Makaron z klopsikami - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Makaron z klopsikami, danie które zachwyci twoich bliskich.

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron z klopsikami - danie szybkie, smaczne i sycące. Sprawdź, jak je zrobić - podajemy wypróbowany przepis.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z szynki

  • 1 łyżka świeżego oregano

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki bułki tartej

  • 1 mała cebula

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 700 ml passaty

  • 400 g makaronu tagliatelle

  • 70 g mozarelli

  • 10 g rukoli

  • pół łyżeczki cukru

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • W misce wymieszaj mięso, oregano, starty ząbki czosnku, bułkę tartą i drobno posiekaną cebulę.

  • Z masy formuj pulpeciki na około 2-3 centymetry.

  • Na patelni rozgrzej oliwę i smaż pulpeciki, co jakiś czas przekładając je, by się podsmażyły z każdej strony.

  • Po 5 minutach wlej na patelnię passatę i dopraw ją cukrem, solą i pieprzem.

  • Makaron (polecamy tagliatelle) ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • Gdy będzie gotowy odcedź, wyłóż na półmisku, następnie dodaj pulpeciki, polej pomidorowym sosem.

  • Na koniec posyp porwaną mozzarellą i rukolą.

  • Całość można oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.               

Ocena: 5