Lawasz z kurczakiem: dobry pomysł na lunch

Lawasz z kurczakiem: dobry pomysł na lunch

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Lawasz, czyli orientalny płaski chlebek, idealnie nadaje się do zawijania w niego mięsa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Lawasz, płaski ormiański chlebek, doskonale nadaje się do zawijania w niego różnych smacznych składników. Mogą to być warzywa, kurczak  lub inne gatunki mięsa, a także mieszanina obu tych rzeczy. Do tego sos i pyszne i zdrowe danie na lunch lub kolację gotowe!

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka,

  • po 1 płaskiej łyżeczce cynamonu, mielonego kuminu,

  • 2 łyżki oliwy,

  • pomidory,

  • listki pietruszki,

  • lawasz,

  • sos tahini

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski, polewamy oliwą i posypujemy przyprawami.

  • Mieszamy i zostawiamy na ok. dwie godziny.

  • Po tym czasie smażymy do miękkości.

  • Każdy z chlebków lawasz smarujemy sosem tahini, układamy kawałki mięsa i pomidora oraz dużo listków pietruszki, zwijamy.

Ocena: 0