Jak przygotować kurze nóżki z rodzynkami po turecku?

2021-03-29
Kurze nóżki z rodzynkami po turecku
Autor: Shutterstock Kurze nóżki pieczone razem z ryżem to aromatyczne danie kuchni bliskowschodniej
łatwy
30 min
4

Lubisz połączenie mięsa z suszonymi owocami? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na udka po turecku! Aromatyczne ryż, słodycz rodzynek i suszonych moreli oraz  rozpływające się w ustach mięso kurczaka  to doskonałe połączenie. W sam raz na rodzinny obiad. 

SKŁADNIKI

  • 4 udka kurze lub 8 pałek 
  • 20 dag ryżu
  • duża cebula
  • 10 dag suszonych moreli
  • łyżka rodzynek
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i osuszone udka natrzeć solą i pieprzem.
  • Posiekaną cebulę przesmażyć na gorącym oleju.
  • Do cebuli włożyć udka dodać umyte rodzynki, drobno pokrojone suszone morele i łyżeczkę cynamonu. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut.
  • Ugotować ryż na półtwardo.
  • Naczynie do zapiekanek wysmarować masłem, ułożyć w nim warstwę ryżu.
  • Na ryżu ułożyć udka razem z sosem.
  • Przed włożeniem do piekarnika potrawę przykryć folią aluminiową.
  • Piec 20 minut w temperaturze 150 stopni.