Kurczak z sosem chrzanowym i pieczonymi burakami: przepis

2021-03-29
materiały prasowe Krakus
Kurczak z sosem chrzanowym i pieczonymi burakami
Autor: Shutterstock Kurczak z sosem chrzanowym i pieczonymi burakami jest pysznym i pożywnym daniem obiadowym.
łatwy
45 min
4

Kurczak z sosem chrzanowym i pieczonymi burakami smakuje wybornie. Pieczony kurczak  z chrupiącą skórką  to klasyka obiadowego menu. Jego smak zależy od dodatków i sposobu przyprawienia. Tym razem kurczakowi towarzyszą zioła, pyszne pieczone buraki i sos chrzanowy - nietypowo zestawiony z drobiem.

SKŁADNIKI

  • kurczak ekologiczny – około 1,6 – 1,8 kg
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • gałązki rozmarynu
  • gałązki tymianku
  • łyżka masła
  •  
  • 6 buraków
  • chrzan
  • mały jogurt naturalny śmietankowy
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka dzień wcześniej (najlepiej  późnym wieczorem) umyj, natrzyj solą, pieprzem oraz ziołami. Włóż do rękawa do pieczenia, a następnie do formy, w której będziesz piec kurczaka i na końcu wstaw do lodówki.
  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Kurczaka odwiń, do środka kurczaka włóż pokrojoną na ćwiartki i podziurawioną od strony skórki cytrynę oraz zioła. Od góry polej kurczaka roztopionym masłem. Zwiąż sznurkiem nogi kurczaka, zamknij szczelnie w rękaw (dołączonym klipsem lub zwiąż sznurkiem) w której był całą noc.
  • Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 h. Po tym czasie rozetnij folię i dopiecz chwilę kurczaka aby się zrumienił (z funkcją termoobiegu).
  • 30 minut przed końcem włóż do piekarnika zawinięte w folię aluminiową buraki.
  • Wyjmij kurczaka oraz buraki. Buraki odwiń z foli, obierz ze skóry i pokrój na ćwiartki.
  • W miseczce wymieszaj ½ słoika chrzanu  z dwiema łyżkami jogurtu naturalnego. Przełóż do kokilek, posyp grubo zmielonym pieprzem i dolej kroplę aromatycznej oliwy z oliwek.
materiały prasowe Krakus