Kurczak w pomidorach: włoskie danie cacciatore dla każdego

2021-03-29
Kurczak w pomidorach: włoskie danie cacciatore dla każdego
Autor: thinkstockphotos.com Kurczak, pieczarki, pomidory - idealna kompozycja obiadowa.
łatwy
40 min
4

Kurczak w pomidorach, czyli cacciatore, w świecie rozsławili włoscy emigranci. To prost i pożywne danie wywodzi się z kuchni plebejskiej. Nieskomplikowane w przygotowaniu, można ugotować na szybki obiad lub ciepłą kolację. Smakuje dzieciom i dorosłym. 

Polecamy także: KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchnię [najlepsze przepisy]

SKŁADNIKI

  • 4 nogi kurczaka z chowu wybiegowego
  • 250 g pieczarek
  • 50 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 1 puszka pomidorów lub pół pudełka przecieru 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na patelni, odłożyć.
  • Na tej samej patelni podsmażyć pokrojony na kawałki boczek oraz posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone pieczarki, smażyć kolejne 5 minut. Wlać wino i pomidory, doprawić solą, pieprzem i ziołami. 
  • Gotować 5-7 minut, włożyć do sosu mięso, dusić do miękkości przez około 40 minut. Na 10 minut przed końcem dodać osączone z zalewy oliwki. 
  • Podawać z ryżem lub pieczywem.