Kurczak w pokrzywie i mięcie: przepis na danie z grilla

2021-03-29
Ania Szalc
Kurczak w pokrzywie i mięcie
Autor: Ania Szalc Pyszne szaszłyki z kurczaka.
łatwy
15 min
4

Kurczak doskonale sprawdza się jako składnik szaszłyków na grilla, ponieważ jego czas obróbki jest znacznie krótszy niż innych mięs. Podajemy przepis Ani Szalc, nagrodzony w konkursie "Letnie gotowanie" na szaszłyki z kurczaka w pokrzywie i mięcie.

SKŁADNIKI

  • piersi z kurczaka
  • liście mięty
  • liście pokrzywy
  • cebula
  • papryka
  • cukinia lub bakłażan
  • czosnek
  • rozmaryn
  • tymianek
  • cytryna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte piersi kurczaka pokrój w niewielkie kwadraty.
  • Tak samo pokrój paprykę, z której uprzednio usuń gniazda nasienne.
  • Cebulę poszatkuj w grube plastry, główki czosnku obierz na ząbki, cukinię lub bakłażana pokrój w grube plastry.
  • Wszystkie składniki nadziewaj na przemian na długie szpadki do grilla - każdy przekładaj na zmianę 2-3 listkami mięty i pokrzywy.
  • Szpadki układaj na nagrzanym grillu, obok możesz ułożyć gałązki rozmarynu, tymianku i skórkę cytryny.
Ania Szalc