Kurczak w harissie z sosem tzatziki

Kurczak w harissie z sosem tzatziki

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pierś z kurczaka zyskuje na smaku po przyprawieniu harrisą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Harissa to aromatyczna przyprawa kuchni arabskiej. Znakomicie podkreśla smak różnych dań - pasuje do warzyw, kasz, zup i mięsa. Pierś kurczaka  również zyskuje ciekawe walory smakowe po przyprawieniu harissą. Poznaj przepis na kurczaka w harissie z sosem tzatziki.

Składniki

  • 1 duża pierś kurczaka

  • 1 łyżka harissy

  • 1/2 łyżki suszonego oregano

  • 1/2 łyżki oliwy

  • garść czarnych oliwek

  • garść pomidorków koktajlowych

  • 1 op. jogurtu naturalnego typu greckiego

  • 2 małe ogórki

  • 2 małe ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka oliwy

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pierś kurczaka umyć, osuszyć, przekroić na pół.

  • Harissę wymieszać z oregano i oliwą, pastą natrzeć z obie strony kurczaka.

  • Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec ok. 30 minut, na ostatnie 10-12 min. do kurczaka dokładamy garść czarnych oliwek (najlepiej tych z pestkami) i garść pomidorków koktajlowych.

  • Przygotować sos. Do miseczki przełożyć jogurt grecki, dodać drobno pokrojonego ogórka, dokładnie posiekany czosnek i oliwę, dokładnie wymieszać.

  • Sos do kurczaka podawać w oddzielnym naczyniu.

Ocena: 1