Kurczak w boczniakach - potrawa jednogarnkowa na rodzinny obiad

Kurczak w boczniakach - potrawa jednogarnkowa na rodzinny obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kurczak w boczniakach z makaronem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Nie, to nie jest kurczak znaleziony w boczniakach, tylko świetna potrawa jednogarnkowa na rodzinny obiad dla 4 osób. Zaletą potraw jednogarnkowych jest oszczędność czasu oraz łatwość przygotowania. Garnek do przygotowania kurczaka w boczniakach powinien mieć w miarę grube dno.

Składniki

  • 2 piersi kurczaka

  • 1 paczka makaronu świderki

  • 700 g boczniaków

  • 2 cebule

  • oliwa do smażenia

  • łyżka masła

  • łyżka mąki

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kurczaka podsmażyć na patelni i pokroić w paseczki.

  • Makaron ugotować, odcedzić.

  • Grzyby umyć, osuszyć, pokroić.

  • Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w rondelku. Do cebuli dodać grzyby. Przesmażyć razem. Wrzucić pokrojoną pierś kurczaka i podlać wodą. Dusić 15 min. Doprawić, dodać makaron.

  • Zagotować i zagęścić zasmażką z masła i mąki. Przed podaniem posypać natką.

  • Możesz także dodać paprykę i pomidory lub polać przed podaniem sosem pomidorowym.