Kurczak w boczniakach - potrawa jednogarnkowa na rodzinny obiad

2021-03-29
Kurczak w boczniakach - potrawa jednogarnkowa na rodzinny obiad
Autor: Shutterstock Kurczak w boczniakach z makaronem
łatwy
20 min
4

Nie, to nie jest kurczak znaleziony w boczniakach, tylko świetna potrawa jednogarnkowa na rodzinny obiad dla 4 osób. Zaletą potraw jednogarnkowych jest oszczędność czasu oraz łatwość przygotowania. Garnek do przygotowania kurczaka w boczniakach powinien mieć w miarę grube dno.

SKŁADNIKI

  • 2 piersi kurczaka
  • 1 paczka makaronu świderki
  • 700 g boczniaków
  • 2 cebule
  • oliwa do smażenia
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka podsmażyć na patelni i pokroić w paseczki.
  • Makaron ugotować, odcedzić.
  • Grzyby umyć, osuszyć, pokroić.
  • Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w rondelku. Do cebuli dodać grzyby. Przesmażyć razem. Wrzucić pokrojoną pierś kurczaka i podlać wodą. Dusić 15 min. Doprawić, dodać makaron.
  • Zagotować i zagęścić zasmażką z masła i mąki. Przed podaniem posypać natką.
  • Możesz także dodać paprykę i pomidory lub polać przed podaniem sosem pomidorowym.