Kurczak słodko-kwaśny. Niech egzotyka zagości na twoim stole

Kurczak słodko-kwaśny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kolacja z kurczakiem słodko-kwaśnym w roli głównej sprawdzi się podczas każdej okazji

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kurczak słodko-kwaśny to danie, dzięki któremu uratujesz nawet niezbyt udany dzień. Po takiej kolacji, zapomnisz o wszystkim, co cię w ciągu dnia wyprowadziło z równowagi. Nie wierzysz? Przekonaj się.

Składniki

  • 60 dag piersi kurczaka

  • papryka żółta, zielona i czerwona

  • 15 dag dymki

  • 1 cebula

  • 30 dag ryżu

  • sól, pieprz puszka kukurydzy

  • 400 ml bulionu warzywnego

  • sos sojowy

  • 5 dag niesolonych orzeszków ziemnych lub tyle samo solonych i wypłukanych z soli po gorącą wodą

  • 250 ml gotowego sosu słodko-kwaśnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso umyj i pokrój w paski. Papryki pokrój w cienkie paseczki, dymkę w krążki. Cebulę posiekaj dość drobno.

  • Ryż wsyp do 600 ml wrzącej wody i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Nie zapomnij posolić.

  • Kukurydzę dokładnie umyj na sitku. N

  • a patelni rozgrzej olej. Podsmaż kurczaka, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij mięso z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem.

  • Na tłuszcz pozostały ze smażenia z mięsa wrzuć cebulę i zeszklij nie rumieniąc. Dodaj czosnek, papryki i dymkę, wszystko podsmaż, mieszając.

  • Ponownie włóż na patelnię mięso i wlej sos słodko-kwaśny oraz bulion. Przypraw do smaku solą i pieprzem, cukrem i 4 łyżkami sosu sojowego. Podsmaż wszystko na małym ogniu przez 5 minut, dodaj kukurydzę i orzeszki ziemne, uprzednio posiekane.

  • Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.

Ocena: 5