Kurczak słodko-kwaśny. Niech egzotyka zagości na twoim stole

2021-03-29
Kurczak słodko-kwaśny. Niech egzotyka na zagości na twoim stole
Autor: Shutterstock Kolacja z kurczakiem słodko-kwaśnym w roli głównej sprawdzi się podczas każdej okazji
łatwy
30 min
4

Kurczak słodko-kwaśny to danie, dzięki któremu uratujesz nawet niezbyt udany dzień. Po takiej kolacji, zapomnisz o wszystkim, co cię w ciągu dnia wyprowadziło z równowagi. Nie wierzysz? Przekonaj się.

SKŁADNIKI

  • 60 dag piersi kurczaka
  • papryka żółta, zielona i czerwona
  • 15 dag dymki
  • 1 cebula
  • 30 dag ryżu
  • sól, pieprz puszka kukurydzy
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • sos sojowy
  • 5 dag niesolonych orzeszków ziemnych lub tyle samo solonych i wypłukanych z soli po gorącą wodą
  • 250 ml gotowego sosu słodko-kwaśnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyj i pokrój w paski. Papryki pokrój w cienkie paseczki, dymkę w krążki. Cebulę posiekaj dość drobno.
  • Ryż wsyp do 600 ml wrzącej wody i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Nie zapomnij posolić.
  • Kukurydzę dokładnie umyj na sitku. N
  • a patelni rozgrzej olej. Podsmaż kurczaka, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij mięso z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem.
  • Na tłuszcz pozostały ze smażenia z mięsa wrzuć cebulę i zeszklij nie rumieniąc. Dodaj czosnek, papryki i dymkę, wszystko podsmaż, mieszając.
  • Ponownie włóż na patelnię mięso i wlej sos słodko-kwaśny oraz bulion. Przypraw do smaku solą i pieprzem, cukrem i 4 łyżkami sosu sojowego. Podsmaż wszystko na małym ogniu przez 5 minut, dodaj kukurydzę i orzeszki ziemne, uprzednio posiekane.
  • Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.