Kurczak Gong Bao: przepis na pierś kurczaka po chińsku

2021-03-29
Kurczak Gong Bao: przepis na pierś kurczaka po chińsku
Autor: Shutterstock Kurczak Gong Bao (Kung Pao) to żelazna pozycja każdej chińskiej restauracji.
łatwy
30 min
4

Kurczak Gong Bao, zwany także Kung Pao, to klasyka kuchni syczuańskiej. Potrawa ze smażonej piersi kurczaka jest bardzo popularna w Chinach i poza granicami. To danie proste w przygotowaniu. Nazwa pochodzi od nazwiska gubernatora Ding Baozhena, który rządził prowincją Syczuan w czasach panowania dynastii Qing. Kurczak z orzeszkami ziemnymi był jego ulubioną potrawą. 

SKŁADNIKI

  • 2 piersi kurczaka (300-350g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 5 szalotek
  • 1 papryka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • pół łyżeczki suszonej papryczki chili
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżeczka niezmielonego pieprzu syczuańskiego
  • 2 czubate łyżki prażonych orzeszków ziemnych (podgrzej piekarnik do 120°C i praż orzeszki na blasze przez 15-20 minut, aż zrobią się aromatyczne i lekko brązowe. Sprawdzaj w międzyczasie czy się nie przypalają).
  • Na marynatę:
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wina Shaoxing (lub wytrawnego sherry)
  • 1 ½ łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka wody
  • Na sos:
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ¾ łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka bulionu z kurczaka lub wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Potnij kurczaka na drobne kostki (1 cm), wrzuć do małej miski, dodaj uprzednio wymieszaną marynatę, wymieszaj z mięsem i odstaw.
  • Obierz i potnij w plasterki czosnek i imbir, posiekaj szalotki. Przetnij chilli wzdłuż na połowę i usuń pestki.
  • Paprykę przekrój, usuń pestki, pokrój na kawałki. Seler pokrój na plasterki.
  • Zmieszaj składniki sosu w osobnej miseczce.
  • Wlej łyżkę oleju, rozprowadź na ściankach i podgrzej na dużym ogniu aż zacznie dymić. Wlej 2 łyżki oleju i ponownie podgrzej, dodaj chilli i pieprz i szybko zamieszaj, smaż aż chilli zacznie brązowieć (ale nie może się przypalić). Jeżeli zacznie się przypalać, zdejmij na chwilę wok z ognia.
  • Szybko dodaj kurczaka i smaż mieszając na dużym ogniu. Jak kurczak się zrumieni, dodaj paprykę i seler naciowy. Smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj imbir, czosnek i szczypiorek i kontynuuj smażenie ciągle mieszając, aż mięso będzie gotowe (spróbuj duży kawałek czy nie jest różowy w środku).
  • Zamieszaj sos i dodaj do woka, nie przestając mieszać. Jak tylko sos zgęstnieje, dodaj orzeszki i zamieszaj. Potrawa jest gotowa do podania.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne