Kuchnia turecka - oryginalny przepis na zapiekankę z warzyw

Kuchnia turecka - oryginalny przepis na zapiekankę z warzyw

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Pyszne danie z kuchni tureckiej. Zapiekanka z jagnięciny z warzywami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

W oryginalnym przepisie tureckim użyta została jagnięcina, kasza bulgur i okra. Jeśli produkty te są dla nas niedostępne lub ich nie lubimy, możemy je zastąpić innymi lub całkowicie z nich zrezygnować.

Składniki

  • 500 g jagnięciny

  • 2 cebule

  • 3 ziemniaki

  • 3 pomidory

  • 4 zielone papryki

  • 250 g zielonej fasolki szparagowej

  • 150 g bakłażana

  • 200 g cukinii lub kabaczka

  • 75 g okry (ketmi)

  • 10 ząbków czosnku

  • duży pęczek natki pietruszki

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso kroimy na 4 cm kawałki. (Jeśli nie lubimy jagnięciny, możemy zastosować inne np. wołowinę lub mięso z indyka.)

  • Cebule obieramy i siekamy, podobnie jak ziemniaki.

  • Pomidory parzymy i zdejmujemy z nich skórkę.

  • 2 z nich kroimy na ćwiartki, jeden na plastry, które wykorzystamy do udekorowania dania.

  • Pozostałe warzywa kroimy na grube plastry.

  • Na dnie posmarowanego masłem lub oliwą naczynia żaroodpornego układamy mięso, a na nim wymieszane warzywa.

  • Na wierzchu układamy ząbki czosnku, plastry pomidora i natkę pietruszki.

  • Doprawiamy solą i pieprzem.

  • Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180ºC przez 90 minut.

  • Podajemy na gorąco z ugotowaną kaszą bulgur (można zastąpić ją np. pęczakiem lub z pilavem).

Ocena: 0