Krokiety z soczewicą i grzybami mun. Jak przygotować naleśniki z soczewicą i grzybami mun?

Krokiety z soczewicą i grzybami mun

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Krokiety z soczewicą i grzybami mun.

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Krokiety z naleśników sprawdzą się przy każdej okazji. To pyszne i pożywne danie. Sprawdź nasz przepis na krokiety z soczewicą i grzybkami mun.

Polecamy także: Przepis na krokiety z grzybami oraz Przepis na krokiety z nadzieniem z wątróbki

Składniki

  • 3 szklanki mąki

  • 2 szklanki mleka

  • 1 szklanka wody gazowanej

  • 3 jajka do ciasta, 2 jajka do nadzienia

  • olej

  • masło

  • bułka tarta

  • 6 suszonych grzybów mun

  • 2 szklanki zielonej soczewicy

  • 1 średnia cebula

  • sól

  • pieprz

  • grzyby mun

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotowanie nadzienia. Zieloną soczewicę warto wcześniej namoczyć w wodzie przez pół godziny, co zdecydowanie skróci proces jej gotowania.

  • Soczewicę gotuj przez około 20 minut w osolonej wodzie.

  • Grzyby zalej wodą. Po około 20 minutach odcedź wodę i pokrój grzyby drobno w kostkę. Posiekaj także na drobno cebulę.

  • Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, dodaj grzyby i soczewicę. Dopraw solą i pieprzem i całość wymieszaj. Gotuj przez 10 minut.

  • Ciasto na naleśniki. Mąkę, 3 jajka, 2 szklanki mleka wymieszaj i zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą. Dolej wodę gazowaną. Ciasto powinno mieć odpowiednią gęstość, dlatego jeśli jest za rzadkie dodaj mąki, jeśli jest za gęste dodaj mleka.

  • Ciasto wlewaj chochlą na rozgrzaną patelnię. Smaż do momentu, aż na powierzchni ciasta zaczną tworzyć się pęcherzyki, wtedy obróć naleśnik energicznym ruchem na drugą stronę.

  • Do gotowych naleśników dodaj porcję farszu, zawiń je w rulonik.

  • Obtocz naleśniki w jajku i bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Ocena: 0