Kotlety z łopatki wieprzowej w sosie dijonnaise

Kotlety z łopatki wieprzowej w sosie dijonnaise

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kotlety z łopatki wieprzowej w sosie dijonnaise to smaczne danie na rodzinny obiad.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety z łopatki wieprzowej w sosie dijonnaise to świetne danie obiadowe. Soczyste kotlety podane intensywnym, lekko ostrym sosem smakują wybornie.

Składniki

  • 4 kotlety z łopatki

  • 2 dymki

  • 2 ząbki czosnku

  • 8 korniszonów

  • 2 łyżki sherry

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • 1 łyżka musztardy Dijon

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Połowę masła rozgrzać na patelni z olejem i usmażyć na nim kotlety ok. 8 minut na każdej stronie.

  • Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, zeszklić w rondlu na reszcie masła.

  • Korniszony pokroić w cieniutkie plasterki, dołożyć do rondla, a następnie wlać sherry.

  • Gotować na małym ogniu aż płyn odparuje, po czym dodać do sosu musztardę wymieszaną ze śmietaną.

  • Polać kotlety sosem.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 1