Kotlety z łopatki wieprzowej w sosie dijonnaise

2021-03-29
Kotlety z łopatki wieprzowej w sosie dijonnaise
Autor: Shutterstock Kotlety z łopatki wieprzowej w sosie dijonnaise to smaczne danie na rodzinny obiad.
łatwy
40 min
4

Kotlety z łopatki wieprzowej w sosie dijonnaise to świetne danie obiadowe. Soczyste kotlety podane intensywnym, lekko ostrym sosem smakują wybornie.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety z łopatki
  • 2 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 korniszonów
  • 2 łyżki sherry
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Połowę masła rozgrzać na patelni z olejem i usmażyć na nim kotlety ok. 8 minut na każdej stronie.
  • Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, zeszklić w rondlu na reszcie masła.
  • Korniszony pokroić w cieniutkie plasterki, dołożyć do rondla, a następnie wlać sherry.
  • Gotować na małym ogniu aż płyn odparuje, po czym dodać do sosu musztardę wymieszaną ze śmietaną.
  • Polać kotlety sosem.