Klopsiki z batatami i papryką: przepis na klopsiki w sosie z warzywami

2021-03-29
Klopsiki z batatami i papryką: przepis na klopsiki w sosie z warzywami
Autor: thinkstockphotos.com Pyszne, pełnowartościowe danie obiadowe - klopsiki w sosie z batatami i papryką. 
łatwy
30 min
4

Klopsiki z batatami i papryką to jedno z tych dań, gdzie na jednym talerzu spotyka się mięso oraz dwie z zalecanych 5 dziennych porcji warzyw. Soczyste klopsiki otulone aromatycznym sosem i pełne wartości odżywczych bataty oraz papryka. Macie tu wszystko: białko, węglowodany, błonnik oraz całe mnóstwo witamin z grupy A i E, wszystkie witaminy z grupy B oraz całkiem sporo witaminy C i mikroelementów niezbędnych naszemu organizmowi. I co najważniejsze, klopsiki są po prostu smaczne. Wypróbujcie przepis na klopsiki w sosie warzywnymi i cieszcie się jego smakiem w gronie rodziny i przyjaciół. 

SKŁADNIKI

  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 torebeczka (100 g) ugotowanego ryżu
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego lub kminku zwyczajnego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 2 większe szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • olej do smażenia
  •  
  • Na sos:
  • 700 ml przecieru pomidorowego
  • 250 ml bulionu wołowego (ewentualnie warzywnego)
  • 1 mała, posiekana cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • sól do smaku
  •  
  • oraz
  • 500 g słodkich ziemniaków (batatów)
  • 2 papryki
  • 2 łyżki oleju
  •  
  • natka pietruszki do wykończenia dania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso łączymy z ryżem, drobno posiekaną cebulą, rozgniecionym czosnkiem i pozostałymi składnikami. Masę dokładnie mieszamy i formujemy z niej niewielkie klopsiki, które obsmażamy ze wszystkich stron na oleju, a następnie zdejmujemy z patelni.
  • Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i miksujemy blenderem na gładką masę.
  • Bataty obieramy ze skórki i kroimy w niewielką kostkę. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i również kroimy w kostkę.
  • Na dużą patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i smażymy na nim ziemniaki oraz paprykę do chwili, aż będą miękkie i rumiane a następnie zalewamy je sosem i dodajemy do nich klopsiki. Delikatnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, kilkukrotnie w tym czasie mieszając klopsy. Gotowe danie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na około 15 minut, a następnie serwujemy posypane natką pietruszki.