Klopsiki z batatami i papryką: przepis na klopsiki w sosie z warzywami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Klopsiki z batatami i papryką to jedno z tych dań, gdzie na jednym talerzu spotyka się mięso oraz dwie z zalecanych 5 dziennych porcji warzyw. Soczyste klopsiki otulone aromatycznym sosem i pełne wartości odżywczych bataty oraz papryka. Macie tu wszystko: białko, węglowodany, błonnik oraz całe mnóstwo witamin z grupy A i E, wszystkie witaminy z grupy B oraz całkiem sporo witaminy C i mikroelementów niezbędnych naszemu organizmowi. I co najważniejsze, klopsiki są po prostu smaczne. Wypróbujcie przepis na klopsiki w sosie warzywnymi i cieszcie się jego smakiem w gronie rodziny i przyjaciół.
SKŁADNIKI
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 1 torebeczka (100 g) ugotowanego ryżu
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego lub kminku zwyczajnego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 2 większe szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu
- olej do smażenia
- Na sos:
- 700 ml przecieru pomidorowego
- 250 ml bulionu wołowego (ewentualnie warzywnego)
- 1 mała, posiekana cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- sól do smaku
- oraz
- 500 g słodkich ziemniaków (batatów)
- 2 papryki
- 2 łyżki oleju
- natka pietruszki do wykończenia dania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso łączymy z ryżem, drobno posiekaną cebulą, rozgniecionym czosnkiem i pozostałymi składnikami. Masę dokładnie mieszamy i formujemy z niej niewielkie klopsiki, które obsmażamy ze wszystkich stron na oleju, a następnie zdejmujemy z patelni.
- Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i miksujemy blenderem na gładką masę.
- Bataty obieramy ze skórki i kroimy w niewielką kostkę. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i również kroimy w kostkę.
- Na dużą patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i smażymy na nim ziemniaki oraz paprykę do chwili, aż będą miękkie i rumiane a następnie zalewamy je sosem i dodajemy do nich klopsiki. Delikatnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, kilkukrotnie w tym czasie mieszając klopsy. Gotowe danie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na około 15 minut, a następnie serwujemy posypane natką pietruszki.