Kebabczeta z grilla: jak zrobić? [sprawdzony przepis + WIDEO]

Kebabczeta z grilla: jak zrobić? [sprawdzony przepis + WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Aromatyczne kebabczeta to klasyka kuchni bułgarskiej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kebabczeta to flagowe bułgarskie danie - kotleciki z mięsa mielonego, formowane na kształt kiełbasek i pieczone na grillu. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Spróbujesz? Polecamy sprawdzony przepis!

Składniki

  • 60 dag mieszanego mięsa mielonego (najlepiej 2/3 wieprzowiny lub baraniny i 1/3 wołowiny)

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • jajko

  • papryczka chili

  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku

  • szczypta kminu rzymskiego (kuminu)

  • łyżeczka świeżych posiekanych listków kolendry

  • sól

  • pieprz

  • olej do smarowania (lub oliwa)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zmielone mięso umieść w dużej misce. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Dodaj do mięsa. Dorzuć całe jajko, posiekaną papryczkę chili (bez pestek), słodką paprykę, kumin, kolendrę, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj wszystkie składniki.

  • Masę wstaw na godzinę do lodówki. Wilgotnymi dłońmi formuj z niej wałeczki o długości około 8 cm i średnicy 3 cm. Delikatnie nabijaj na szpikulce do szaszłyków. Każdy wałeczek posmaruj olejem (lub oliwą).

  • Grill rozgrzej. Kebabczety piecz na ruszcie przez 10-12 minut, często je odwracając. Kebabczety możesz serwować na grillowanych chlebkach pita z sosem tzatziki oraz świeżą sałatą.

Zobacz też inny przepis na kebabczeta: