Kaszanka z grilla z jabłkiem i cebulką

2021-03-29
kaszanka-z-grilla-z-jablkiem-i-cebulka.jpg
Autor: Shutterstock Kaszanka to jedno z ulubionych dań z grilla w Polsce
łatwy
35 min
4

Grillujemy! Kto ma ochotę na grillowaną kaszankę z jabłkami, cebulką, majerankiem? Podajemy dobry przepis. Nic, tylko próbować.

SKŁADNIKI

  • 8 kaszanek średniej wielkości
  • 5 - 8 ząbków czosnku
  • 2 duże jabłka (najlepiej twarde, winne)
  • duża cebula (mogą być też dwie mniejsze: jedna biała, druga czerwona)
  • 8 - 10 łyżek ostrego sosu do dań z grilla
  • 2 łyżki majeranku (suszonego lub świeżego)
  • olej do natłuszczenia folii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek, cebulę oraz jabłka obierz (z jabłek usuń też gniazda nasienne).
  • Czosnek pokrój w cienkie plastry. Cebulę w piórka. Jabłka w ćwiartki, a potem w plasterki.
  • Kaszanki posmaruj obficie ostrym sosem do potraw z grilla.
  • Każdą kiełbaskę przełóż na folię aluminiową natłuszczoną od wewnątrz olejem. Obłóż jabłkami, czosnkiem, cebulą. Posyp majerankiem. Zawiń w folię aluminiową, zostawiając wokół kaszanek trochę wolnej przestrzeni. Łączenie folii powinno znaleźć się na górze.
  • Rozpal grill. Paczuszki z kaszanką przełóż na środkowy ruszt. Grilluj około dziesięć minut.
  • Gotowe kaszanki przełóż na talerze. Podawaj z chlebem lub z pieczonymi ziemniaczkami.