Kaszanka z grilla z jabłkiem i cebulką

Kaszanka z grilla z jabłkiem i cebulką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kaszanka to jedno z ulubionych dań z grilla w Polsce

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grillujemy! Kto ma ochotę na grillowaną kaszankę z jabłkami, cebulką, majerankiem? Podajemy dobry przepis. Nic, tylko próbować.

Składniki

  • 8 kaszanek średniej wielkości

  • 5 - 8 ząbków czosnku

  • 2 duże jabłka (najlepiej twarde, winne)

  • duża cebula (mogą być też dwie mniejsze: jedna biała, druga czerwona)

  • 8 - 10 łyżek ostrego sosu do dań z grilla

  • 2 łyżki majeranku (suszonego lub świeżego)

  • olej do natłuszczenia folii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czosnek, cebulę oraz jabłka obierz (z jabłek usuń też gniazda nasienne).

  • Czosnek pokrój w cienkie plastry. Cebulę w piórka. Jabłka w ćwiartki, a potem w plasterki.

  • Kaszanki posmaruj obficie ostrym sosem do potraw z grilla.

  • Każdą kiełbaskę przełóż na folię aluminiową natłuszczoną od wewnątrz olejem. Obłóż jabłkami, czosnkiem, cebulą. Posyp majerankiem. Zawiń w folię aluminiową, zostawiając wokół kaszanek trochę wolnej przestrzeni. Łączenie folii powinno znaleźć się na górze.

  • Rozpal grill. Paczuszki z kaszanką przełóż na środkowy ruszt. Grilluj około dziesięć minut.

  • Gotowe kaszanki przełóż na talerze. Podawaj z chlebem lub z pieczonymi ziemniaczkami.

Ocena: 4