Kaczka z jabłkami: babciny przepis

2021-03-29
Kaczka z jabłkami: babciny przepis
Autor: thinkstockphotos.com Kaczka z jabłkami to tradycyjne danie polskiej kuchni
łatwy
60 min
4

Kaczka z jabłkami rozpływająca się w ustach - jak u babci na niedzielnym obiedzie. Jeśli na samo wspomnienie ślinka płynie ci do ust - wypróbuj nasz przepis!

SKŁADNIKI

  • 1 kaczka
  • 1 cebula
  • 2 jabłka antonówki (mogą być inne, koniecznie kwaśne)
  • 5 dag smalcu drobiowego lub wieprzowego
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sprawioną kaczkę płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, osuszamy i dzielimy na 4-6 porcji. Nacieramy solą i pozostawiamy na kilka minut.
  • Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, a jabłka obieramy ze skóry, wybieramy komory nasienne.
  • Jabłka, podobnie jak cebulę, kroimy w kostkę.
  • Do brytfanny wkładamy tłuszcz drobiowy i na gorącym smażymy porcje kaczki. Obsmażamy każdą mocno ze wszystkich stron, posypujemy majerankiem, pieprzem i solą, dodajemy posiekaną cebulę i pokrojone jabłka.
  • Naczynie przykrywamy i stawiamy na niezbyt silnym ogniu.
  • Gdy mięso będzie już całkowicie miękkie, wyjmujemy je z brytfanny, układamy porcje na półmisku, a pozostały w naczyniu sos przecieramy, dodajemy łyżeczkę mąki, podgrzewamy i podajemy w oddzielnej sosjerce.
  • Tak przyrządzona kaczka jest pyszna z kluskami z ziemniaków (np. kopytkami lub kluskami ślaskimi) i surówką z czerwonej kapusty lub buraczków