Kaczka po chińsku z imbirem i pędami bambusa

2021-03-29
Kaczka po chińsku z imbirem
Autor: Shutterstock Kaczka po chińsku to danie wytworne, ale całkiem łatwe w przygotowaniu.
łatwy
40 min
4

Kaczka z imbirem i pędami bambusa to jedno z najpopularniejszych dań w chińskich restauracjach. Oto jak ją łatwo i szybko przygotować w domu. To danie wytworne, ale całkiem łatwe w przygotowaniu.

Należy uważać przy doborze trunku, czerwone wino wytrawne może zepsuć kompozycję smaku. W Chinach poleca się do kaczki wino ryżowe.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dokładnie wymieszać wszystkie składniki marynaty
  • Mięso pokroić w paski i zalać marynatą. Dobrze wymieszać i pozostawić na 30 minut, aby dobrze nasiąkło.
  • W woku podgrzewamy olej słonecznikowy i wrzucamy mięso wraz z marynatą. Od czasu do czasu mieszamy.
  • Po dwóch minutach dodajemy pokrojone dymki i pędy z bambusa (mogą być z puszki, ważne, aby były odsączone).
  • W osobnym naczyniu mieszamy mąkę kukurydzianą z trzema łyżkami stołowymi wody i następnie dodajemy do woka.
  • Smażymy przez minutę, można dodać garść liści czerwonej bazylii.
  • Gotową kaczkę należy przełożyć na ciepły półmisek. Najlepiej jest podawać ją z brązowym ryżem lub makaronem.