Jak zrobić hiszpańską tortillę?

2021-03-29
jak-zrobic-hiszpanska-tortille.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Hiszpańska tortilla to rodzaj nadziewanego omletu.
łatwy
30 min
4

Hiszpańska tortilla to nie kukurydziany lub pszenny placek. To coś w rodzaju omletu, ale bardziej sycącego. Hiszpańska tortilla nadaje się na samodzielne danie obiadowe lub na ciepłą kolację w chłodny wieczór. Sprawdź, jak ją zrobić.

SKŁADNIKI

  • 35 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • kilka plasterków szynki
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na cienkie plastry.
  • Na patelni rozgrzać oliwę i przysmażyć w niej ziemniaki, tak aby nie były surowe, ale nie powinny być zbyt rumiane.
  • Dodać posiekaną cebulę, pokrojone w paski plasterki szynki, podsmażyć, aż cebula się zarumieni.
  • Jajka wymieszać na gładką masę, dodać sól i pieprz, wylać masę na ziemniaki i cebulę.
  • Gdy się zetnie przewrócić na drugą stronę .
  • W Hiszpanii tortille jada się na ciepło i na zimno - do śniadania albo jako przystawkę (tapas).