Jak zrobić domowe hamburgery?

2021-03-29
Marek Lewoc
Jak zrobić domowe hamburgery?
Autor: Shutterstock Prawidłowo przyrządzone hamburgery powinny być grillowane – tym sposobem do mięsa nie dostaje się zbyt dużo tłuszczu.
łatwy
30 min
4

Hamburger może być smacznym i zdrowym posiłkiem, jeżeli nie połkniemy go w biegu, lecz samodzielnie przyrządzimy na spokojnie w domu. Dowiedz się, jak to zrobić.

Czy hamburgery naprawdę są niezdrowe?

Hamburgery i inne produkty typu fast food to od lat wróg publiczny numer jeden. Oskarża się je m.in. o wysoką zawartość szkodliwych tłuszczów trans, spowodowanie epidemii otyłości, wzrost zachorowań na cukrzycę i miażdżycę. Jest w tym mnóstwo racji – jednak dotyczy to hamburgerów, które są masowo sprzedawane i jedzone w pośpiechu.

Tymczasem hamburger to nic innego jak kotlet z mielonego mięsa wołowego w bułce, w dodatku często w towarzystwie zdrowej zieleniny. Zatem o tym, czy hamburger będzie zdrowy, decyduje sposób jego przyrządzenia i jedzenia. Prawidłowo przyrządzone hamburgery powinny być grillowane – tym sposobem do mięsa nie dostaje się zbyt dużo tłuszczu. Żeby mieć pewność, że wiemy co tak naprawdę jest w hamburgerze, powinniśmy przygotować go sami.

SKŁADNIKI

  • KOTLETY:
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  •  
  • BUŁKI:
  • 3/4 szklanki cieplej wody
  • 1/3 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczkę drożdży instant lub 8 g świeżych
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka ziaren sezamu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ręką, aż powstanie jednolita masa. Do mięsa powinniśmy wsypać tyle bułki tartej, aż masa stanie się odpowiednio gęsta i kleista.
  • Z gotowego mięsa formujemy 6-8 okrągłych kotletów o grubości 2 cm. Uformowane kotlety chowamy do lodówki na godzinę, żeby stężały. Następnie rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy kotlety po 3-4 minuty z każdej strony.
  • Masło roztapiamy i studzimy. Wodę, mleko, masło i cukier mieszamy. Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
  • Dodajemy jajko, sól i zagniatamy, powoli dodając mąkę. Ciasto powinno być elastyczne i się nie lepić. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
  • Z gotowego ciasta formujemy 8 bułeczek, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na kolejne 45 minut. Później smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż się ładnie zrumienią, co trwa około 15 minut.
  • Do przekrojonych, ostudzonych bułek wkładamy kotlety, i wszystko to, co smakuje nam w hamburgerach: ser, ketchup, majonez, pomidora, cebulę, sałatę lub ogórki konserwowe.
Marek Lewoc