Jak zrobić cukinię faszerowaną mięsem mielonym?

2021-03-29
Edyta Folwarska
jak-zrobic-cukinie-faszerowana-miesem-mielonym.jpg
Autor: pixabay.com Cukinia to doskonały materiał do przygotowania faszerowanych dań.
łatwy
20 min
4

Znudziły ci się typowe, domowe obiady? Zaskocz wszystkich i zrób cukinię faszerowaną mięsem mielonym! Sprawdź, jak to zrobić.

SKŁADNIKI

  • 2 duże cukinie
  • ok. pół kg mięsa mielonego najlepiej z łopatki
  • 1 cebula
  • pomidor
  • natka pietruszki
  • ser żółty
  • pieprz czarny
  • sól
  • sos pomidorowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię należy dokładnie umyć, przekroić na pół, odciąć końcówki i wydrążyć miękką część miąższu (nie wyrzucać).
  • Cebulkę trzeba posiekać i delikatnie zarumienić, dodać mięso mielone, cały czas mieszając, by dobrze je podsmażyć.
  • Dodać pokrojonego w kostkę pomidora i częściowo wydrążony miąższ z cukinii.
  • Chwilkę razem poddusić, dodać pokrojoną natkę pietruszki i dobrze doprawić, do podsmażonego mięsa należy wlać odrobinę sosu.
  • Cukinię należy nafaszerować mięsem i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
  • Na 5 minut przed końcem pieczenia posypać serem żółtym.
  • Podawać gorącą, posypaną natką pietruszki.
Edyta Folwarska