Jak zrobić cukinię faszerowaną mięsem mielonym?

Jak zrobić cukinię faszerowaną mięsem mielonym?

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Cukinia to doskonały materiał do przygotowania faszerowanych dań.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Znudziły ci się typowe, domowe obiady? Zaskocz wszystkich i zrób cukinię faszerowaną mięsem mielonym! Sprawdź, jak to zrobić.

Składniki

  • 2 duże cukinie

  • ok. pół kg mięsa mielonego najlepiej z łopatki

  • 1 cebula

  • pomidor

  • natka pietruszki

  • ser żółty

  • pieprz czarny

  • sól

  • sos pomidorowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię należy dokładnie umyć, przekroić na pół, odciąć końcówki i wydrążyć miękką część miąższu (nie wyrzucać).

  • Cebulkę trzeba posiekać i delikatnie zarumienić, dodać mięso mielone, cały czas mieszając, by dobrze je podsmażyć.

  • Dodać pokrojonego w kostkę pomidora i częściowo wydrążony miąższ z cukinii.

  • Chwilkę razem poddusić, dodać pokrojoną natkę pietruszki i dobrze doprawić, do podsmażonego mięsa należy wlać odrobinę sosu.

  • Cukinię należy nafaszerować mięsem i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

  • Na 5 minut przed końcem pieczenia posypać serem żółtym.

  • Podawać gorącą, posypaną natką pietruszki.

Ocena: 0