Jagnięcina w sosie śmietanowym

2021-03-29
Jagnięcina w sosie śmietanowym
Autor: Shutterstock Jagnięcina w sosie śmietanowym to wyjątkowe danie na wyjątkowe okazje.
łatwy
120 min
4

Jagnięcina w sosie śmietanowym to pomysł na oryginalne i smaczne danie obiadowe. Przeczytaj, jak przygotować tę wykwintną potrawę, kuszącą aromatem świeżych ziół.

SKŁADNIKI

  • Składniki do przygotowania mięsa:
  •  
  • udziec jagnięcy (2 kg)
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżeczki soli
  • 3-4 łyżeczki ziaren pieprzu ziarnistego lub mielonego
  • 3-4 łyżeczki tymianku
  • 3-4 łyżeczki bazylii
  • 3-4 łyżeczki rozmarynu
  •  
  • Składniki na sos:
  •  
  • 2-3 kostki serka topionego
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 proc.
  • 1/2 pęczka świeżej mięty
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  •  
  • do dekoracji: listki świeżej mięty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Bazylię, rozmaryn i tymianek blendujemy lub siekamy tasakiem. Dodajemy sól i pieprz i mieszamy z oliwą.

    Mieszanką nacieramy mięso i zostawiamy w lodówce od 24 h do 48 h. Po tym czasie mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 2 h. Bez przykrycia, na głębokiej blaszce.

    Śmietankę mieszamy z serkiem i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się serka. Dodajemy posiekaną miętę i sól oraz pieprz do smaku.

    Sos wylewamy na talerze, tworząc okręgi, na wierzchu układamy plastry mięsa. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty.