Gulasz z drobiowymi klopsikami i pieczoną dynią

Gulasz z drobiowymi klopsikami i pieczoną dynią

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gulasz z drobiowymi klopsikami i pieczoną dynią to znakomita propozycja na jesień.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sezon dyniowy możemy uznać za otwarty, warto więc z niego korzystać. Dynia jest zdrowa, smaczna i dekoracyjna, a możliwości jej przygotowanie jest wiele. Dziś proponujemy coś na obiad - gulasz z pieczoną dynia i klopsikami. Znakomicie smakuje z makaronem lub ryżem.

Składniki

  • 1 dynia hokkaido

  • 1 garść pestek z dyni

  • 0,5 kg mięsa mielonego drobiowego

  • 1 szklanka bulionu

  • 2 jajka

  • 0,5 szklanki bułki tartej

  • pęczek natki

  • oliwa

  • tymianek i majeranek

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię pokroić na kawałki (usunąć pestki) i ułożyć na blasze do pieczenia, polać oliwą, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

  • Piec przez 15 min. w temperaturze 200 st. C. Gdy się podpiecze wyjąć z piekarnika, obrać i pokroić w kostkę. Pestki uprażyć na suchej patelni.

  • Mięso wymieszać z bułką i jajkiem, dodać sól, pieprz i majeranek do smaku. Uformować klopsiki i obsmażyć na oleju. Dodać dynię, podlać bulionem i dusić kilkanaście minut.

  • Podawać posypane prażonymi pestkami i posiekaną natką.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5