Grillowany kurczak w miodowej glazurze

2021-03-29
Grillowany kurczak w miodowej glazurze
Autor: thinkstockphotos.com Kurczak z grilla w miodowej glazurze
łatwy
35 min
4

Kurczak z grilla - ale mniej banalny - bo w miodowej glazurze, to doskonały pomysł na danie z grilla. Aromatyczna kompozycja smaków - ostrych i słodkich  to propozycja dla lubiących mniej oczywiste zestawienia.

SKŁADNIKI

  • 4 skrzydełka i pałki z kurczaka
  • pól łyżeczki czosnku granulowanego
  • pól łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • olej lub oliwka
  • sok z cytryny
  • sól
  • 2 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Posypać wszystkie kawałki kurczaka przyprawami i skropić sokiem z cytryny. Miskę przykryć folią spożywczą i włożyć na około 1-2 godz. do lodówki.
  • Po tym czasie, mięso dokładnie odsączyć i ułożyć na grillu.
  • Do pozostałej marynaty dodać 2 łyżki miodu i roztrzepać. Specjalnym pędzelkiem posmarować kurczaka ułożonego na grillu.
  • Piec 15 minut, obracając. Podawać z plasterkami cytryny lub limonki.