Frykadelki z mielonego mięsa w sosie grzybowym

Frykadelki z mielonego mięsa w sosie grzybowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jak zrobić pyszne frykadelki z mielonego mięsa?

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Frykadelki z mielonego mięsa to pomysł na mielone kotlety w nieco innej wersji. Danie znakomicie smakuje z kaszą jęczmienną lub gryczaną oraz tradycyjną surówką z kiszonej kapusty i marchewki. Można do niego podać również ziemniaki i kiszone ogórki.

Składniki

  • pół kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

  • 10 cieniutkich plasterków wędzonego boczku

  • łyżeczka musztardy

  • mała bułka

  • 1 jajko

  • sól, pieprz i trochę mąki

  •  

  • Na sos:

  • 4 suszone grzyby

  • łyżka masła

  • łyżka mąki

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby namoczyć i ugotować dzień wcześniej.

  • Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną bułkę i jajko i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku

  • Na oprószonej mąką stolnicy formować z mięsa placuszki o grubości pół cm.

  • Na każdy mięsny placek położyć 2 plasterki boczku i posmarować musztardą. Zwinąć w zrazy.

  • Zrazy obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu.

  • Usmażone frykadelki ułożyć w rondelku i zalać wywarem z grzybów. Dodać grzyby pokrojone w paski i dusić na niewielkim ogniu 20 min.

  • Sos można zaprawić zasmażką z mąki i masła.

Ocena: 2,6