Frykadelki z mielonego mięsa w sosie grzybowym

2021-03-29
Frykadelki z mielonego mięsa w sosie grzybowym
Autor: Shutterstock Jak zrobić pyszne frykadelki z mielonego mięsa?
średni
60 min
4

Frykadelki z mielonego mięsa to pomysł na mielone kotlety w nieco innej wersji. Danie znakomicie smakuje z kaszą jęczmienną lub gryczaną oraz tradycyjną surówką z kiszonej kapusty i marchewki. Można do niego podać również ziemniaki i kiszone ogórki.

SKŁADNIKI

  • pół kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 10 cieniutkich plasterków wędzonego boczku
  • łyżeczka musztardy
  • mała bułka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz i trochę mąki
  •  
  • Na sos:
  • 4 suszone grzyby
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby namoczyć i ugotować dzień wcześniej.
  • Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną bułkę i jajko i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku
  • Na oprószonej mąką stolnicy formować z mięsa placuszki o grubości pół cm.
  • Na każdy mięsny placek położyć 2 plasterki boczku i posmarować musztardą. Zwinąć w zrazy.
  • Zrazy obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu.
  • Usmażone frykadelki ułożyć w rondelku i zalać wywarem z grzybów. Dodać grzyby pokrojone w paski i dusić na niewielkim ogniu 20 min.
  • Sos można zaprawić zasmażką z mąki i masła.